Hur skapas biobränsle av köksavfall?

Hur skapas egentligen biobränsle av köksavfall? I den här texten ska vi försöka förklara detta och visa dig vikten av att återvinna på rätt sätt - och hur din insats och lilla uppoffring kan påverka positivt för oss alla. Vi går igenom detta steg för steg och enligt följande:

  • Insamling. Det första steget är det du som sköter. Du ser till att allt matavfall hamnar i rätt påse och att du samtidigt också håller denna fri från allt vad plast, metall och glas heter. Matrester, frukt, kaffesump och andra organiska saker däremot, de lägger du i den bruna påsen.
  • Förbehandling. Nästa steg är att förbehandla avfallet och skapa ett mer homogent material - som är mindre till storleken. Detta sker mekaniskt och det som tillsätts är ofta vatten.
  • Nedbrytning. Den anaeroba nedbrytningen sker i en så kallad rötkammare och det är här som biogasen börjar produceras. En rötkammare innebär ett rum där mikroorganismer bryter ner det organiska materialet - allt i en syrefri miljö.
  • Uppgradering. Den biogas som bildas i rötkammaren förädlas genom en uppgradering där man renar gasen från olika föroreningar - svavel, exempelvis - och där man genom detta också höjer mängden av metan. Det innebär att man får en produkt som sedan kan användas för att exempelvis värma upp villor och fastigheter - eller användas som bränsle för olika fordon.
  • Biogödsel. Det avfall som blir kvar efter att processen med att skapa biobränsle används för att exempelvis gödsla åkrar och annat - och detta i form av ett miljövänligt biogödsel.

Sverige - ett föregångsland

Sverige är sedan länge känt som ett föregångsland då det handlar om återvinning och om att ta tillvara på olika typer av avfall. Vi ligger på en nivå där ungefär 99 % av allt hushållsavfall återvinns eller återbrukas - och detta är en siffra som många andra länder endast kan drömma om.

Samtidigt - och här återkopplar vi till biobränsle - så består vår uppvärmning via fjärrvärme också till ungefär 20 procent av avfallsförbränning. Vi är så effektiva gällande detta att vi faktiskt också importerar avfall från andra länder för att våra egna kraftverk ska kunna nå sin fulla kapacitet.

För svensken är det en vana att sopsortera och vi har sedan flera år aktivt arbetat med att lära ut till befolkningen om vad som gäller. Med över 5800 olika återvinningsstationer över hela landet - och med ett välutvecklat system för exempelvis pantning av burkar och flaskor - ligger vi i framkant. Det, om något, är något att vara stolta över som som svensk.

Vi löser fetthanteringen i er verksamhet med rätt fettavskiljare!
8 Jan 2025